Зачеване

Искам бебе, но имам проблем свързан с овулацията. Ако менструалния цикъл е с период по-малък от 21 ден или по-голям от 35 дена, то тогава съществува риск, яйцеклетката не съзрява или е нежизнеспособна. При този и почти в половината случай липсата на овулация не възпроизвеждат зрели фоликули, от който биха могли да се развият яйцеклетки. Затова овулацията е невъзможна, зрели яйцеклетки не се появяват, сперматозоидите няма какво да оплодят. Това е най-честата причина за разпространение на женското безплодие. На практика причината за безплодие е дисфункция на яйчниците.

Как да забременея при дисфункция на яйчниците? В 20 % от случаите тази дисфункция е следствие на нарушение образуването на хормони в хипоталамуса и хипофизата. Ако дейността на тези две системи е нарушена, в яйчниците не постъпват съответните сигнали и от там се нарушава ритмичното образуване на хормони. Така в повечето случаи малките количества хормони, нарушават  съотношението и се получава дисбаланс. Съответно, се нарушава съзряването на фоликулата, яйцеклетката изобщо не съзрява и става нежизнеспособна, следствие, на което зачеване няма. Дисфункцията на системата на хипоталамуса и хипофизата може да бъде в резултат от травма на главата, наличие на тумор или при химическо нарушение в хипофизата. Причина за безплодието може да бъде следствие на хормонални проблеми.

Много често причина за женското безплодие се оказва хормонално нарушение.Искам да забременея, но имам хормонално нарушение? Такова нарушение обаче, може да доведе до липса на менструация изобщо, което води до отсъствие на съзряване на яйцеклетката. При това нарушение могат да участват не само половите хормони, но и нарушение на щитовидната и надбъбречната жлези. Като причина за безплодие може да бъде и ранният климакс.

Ранният климакс или дисфункция на яйчниците е това, което възпрепятства искам бебе да се случи, но този фактор рядко бива причинен от отсъствие на овулация. Предимно възрастта на женския климакс е от 50 до 55 години, но в някои жени запаса от яйцеклетки по-неясни причини се изчерпват по-рано, менструацията спира в периода от 40 до 45 години. Много лекари не са склони да считат такова състояние на тази  норма и говорят вече за синдрома „изтощени яйчници”. В редки случаи това състояние се поддава на лечение и се преодолява с помощта на хормонални лекарства, физиотерапии, даже активизация на половите жлези. Причина за синдрома „изтощение на яйчниците” не е изяснена, по-скоро се счита, че това е наследствен фактор, отколкото ранен климакс.

Генетическите нарушения също водят до пълно отсъствие на съзряване на яйцеклетките и липса на бременност. Например, синдром на Търнър, при който момичето се ражда с недоразвити яйчници, дори с пълното им отсъствие (още се нарича агенезия на яйчника). За щастие това се случва рядко. Друга причина за безплодие при жените е поликистоза на яйчниците.

Начини за забременяване с поликистозна на яйчниците просто няма, защото то е вид нарушение в обмяната на хормоните, така както и изменение на яйчниците. Това се получава при усилена овулация, нарушение на менструалния цикъл или даже аменорея. При поликистоза се понижава образуването на хормоните (ФСГ), (ЛГ), естроген и тестостерон, който са извън пределните норми или са повишени. Счита се, че низкото ниво на ФСГ предизвиква постоянно недоразвити фоликули, изработени от яйчниците, а след това и отсъствие на зрели яйцеклетки. При това се образуват множество фоликуларни кисти с размери до 6-8 мм, който могат да се видят с помощта на ултразвукова диагностика (УЗИ). Поразеният яйчник предимно е увеличил размера си два пъти. Като неговата повърхност е покрита с гладка бяла капсула, чрез която не може да премине съзряващата яйцеклетка, а вас не спира да ви терзае мисълта: „искам бебе”, но как?

 

 

 Leave a Reply